I drugi semestar je, na gotvo svm fakultetima, napokon završen, i studenti na razmeni se polako vraćaju svojim kućama i, nadamo se, iz Srbije nose samo lepe uspomene. Ali to takođe znači i da će novi studenti iz cele Evrope, za svega nekoliko meseci početi da pristižu u Novi Sad. Među njima su i dvojica iz Španije, Antonio Moreno i Hose Pardo, sa kojima smo razgovarali o tome zašto su izabrali baš Novi Sad, da li znaju nešto da kažu na Srpskom i još o mnogo čemu.

Šta očekujete od ove razmene?

Antonio: Mislim da će ovo biti jedno odlično internacionalno iskustvo koje će mi koristiti u budućnosti. Takođe jako mi se sviđa što ću moći dobro da upoznam još jednu kulturu o kojoj generalno malo znam.

Jose: Od razmene prvenstveno očekujem da se dobro zabavim i upoznam mnogo novih ljudi, ali bih želeo i da naučim srpski jezik.

Zašto baš Novi Sad?

Antonio: Moj univerzitet je ponudio Novi Sad kao mesto za razmenu i rekli su nam kako je to jedan divan grad koji će nam se sigurno svideti.

Jose: Pre svega zato što je studetski grad i zato što je pozicioniran u srcu Balkana, što će mi omogućiti da osim njega upoznam još mesta u regionu.

Šta ste pre znali o Srbiji a šta ste novo naučili od kada ste saznali da idete na razmenu u Novi Sad?

Antonio: Pre razmene sam znao samo stvari vezane za srpske sportiste, a od kada sam dobio razmenu dosta sam se informisao o turističkim destinacijama u Srbiji.

Jose: Ne previše, samo nekoliko poznatih imena kao što su Nikola Tesla ili Novak Đoković, ali od kada sam saznao da dolazim dosta čitam o srpskoj istoriji i kulturi.

Šta je tvoja prva asocijacija na Srbiju?

Antonio: Novak Đoković!

Jose: Najviše sportisti.

Da li si imao slična internacionalana iskustva i pre ovoga?

Antonio: Da, bio sam u Nemačkoj pre nekoliko godina. To je lepo mesto za život sa dobrim i prijatnim ljudima koje bih svima preporučio da posete.

Jose: Da, bio sam u Parizu na razmeni, takođe preko Erasmusa.

Da li znaš da kažeš nešto na srpskom?

Antonio: Ne znam ništa, ali planiram da naučim u toku leta pre nego što dođem.

Jose: Za sada ne znam bukvalno ništa.

Kako su tvoja porodica i prijatelji reagovali kada si rekao da ideš na razmenu u Srbiju i Novi Sad?

Antonio: Oni znaju da će mi ovakve stvari pomoći u budućnosti i zato su me odmah podržali. Mislim da bi svaki student trebao da proba nešto slično, zato što se na taj način suočavaš sa novim izvazovima u smislu nepoznatog jezika, nove kulture i slično.

Jose: Jako dobro su to prihvatili. Neki su čak i izrazili želju da me posete u Srbiji. 

Šta ćete da studirate u Novom Sadu?

Antonio: Ja ću da studiram mašinstvo. Plan mi je da završni rad napišem u Novom Sadu.

Jose: U Novom Sadu ću da završim master iz industrijskog inženjeringa.