Zdravo svima! Zovem se Tihomir Simin i student sam master studija ekologije na PMF-u u Novom Sadu. Trenutno se nalazim na jednosemestralnoj razmeni studenata u Finskoj u gradu Joensuu na Univerzitetu Istočne Finske preko programa razmene Erasmus+.

Moja priča je donekle složena. Ovo mi je drugi put da sam ovde na razmeni. Prvi put sam bio cele akademske 2013./2014. godine preko studentske razmene evropske mreže univerziteta Campus Europae. Kada se sve sabere, ovo mi je 12. mesec u Finskoj. Zašto Finska? Paa, bilo je više razloga, ali me je najviše privuklo to što je daleko, što je drugačije od ostalog dela Evrope koji sam do tada iskusio i što zima dugačka i hladna. Znam, većini ljudi to ne bi bilo zanimljivo, ali Finska ima mnogo toga da ponudi. Pre svega Finska je deo Evropske unije i Nordijske unije država sa veoma zanimljivim socijalnim sistemom i (verovatno najpoznatijim njenom karakteristikom) veoma kvalitetnim i modernim sistemom obrazovanja. Takođe, kao studentu ekologije, Finska je zanimljiva zato što je to evropska država sa najvećim procentom pod šumom (preko 70%) i pod jezerima (10%) i sa najvećim evropskim arhipelagom (oko 50 000 ostrva). Takođe finski jezik, iako drugačiji od većine ostalih jezika u Evropi (izuzetak su estonski i donekle mađarski) je veoma zanimljiv i logičan. Finska je raj za sve ljubitelje prirode, ali i tehnologije jer su gradovi planirani tako da moderni, urbani centri budu u blizini šuma, jezera i reka. To se pogotvo može videti u Joensuu: univerizetski kampus, sa brojnim kompjuterskim čitaonicama, odlično snabdevenim laboratorijama, studentskim restoranima, amfiteatrima i biliotekom sa hiljadama knjiga, se nalazi samo 15 minuta biciklom udaljen od šumom okruženog jezera, koje je u ovo vreme zaleđeno i prekriveno snegom, tako da kada se šetate po njemu imate osećaj kao da ste u potpunoj divljini. Moderna tehnologija je sastavni deo univerzitetskog života: svaki student ima svoj indeks je u elektronskoj formi, sa kog se prijavljuje na predavanja i ispite; video konferencije su čest način predavanja s obzirom da je univerzitet podeljen na 3 kampusa u 3 grada (Joensuu, Kuopio i Savonlinna); najčešći način komunikacije između studenata i profesora je preko elektronske pošte;  studentski restoran svake nedelje stavlja meni na internet stranicu restorana; kompjuteri za studente su prve klase, a internet je veoma brz; pretraga za knjigama u biblioteci je veoma brza i pouzdana preko interneta sa detaljnim mestom gde se knjiga tačno nalazi u biblioteci itd.

Finci kao narod su veoma različiti od stanovnika Balkana. Pretežno su skromni, izražavaju se kratko i jasno, iskreni su i imaju veliki lični prostor koji poštuju kod sebe i drugih, ali pored toga vole da se druže. Uživaju u sportu, a pogotovo u zimskim sportovima kao što su skijanje, klizanje, hokej na ledu i plivanje u ledenoj vodi, ali imaju i mnoge neobične sportove kao što su finski bejzbol (Pesäpallo), bacanje mobilnih telefona u dalj ili trčanje sa ženom na leđima.

Joensuu (na srpskom bukvalno znači “Ušće”) je mali grad na istoku Finske u blizini granice sa Rusijom, na ušću reke Pielisjoki u jezero Pyhäselkä i glavni grad je okruga Severna Karelija. To je pravi studentski grad jer od oko 70 000 stanivnika 10 000 su studenti. U njemu je najveći kampus Univerziteta Istočne Finske koji je ujedno i najveći izvor života u gradu jer je dosta toga u gradu usredsređeno upravo na studente i ima mnogo studentskih organizacija koje organizuju najrazličitija događanja u gradu. Svake godine u gradu ima oko 1000 međunarodnih studenata, što onih na razmeni, što onih koji su došli na čitave master ili doktorske studije. Upravo ti studenti su najviše zaduženi za rad studentske organizacije ESN Joensuu koja organizuje razna zabavna i edukativna događanja tokom školske godine kao što su muzičke večeri, međunarodne večere, Erazmus u školama, Sitsit (tradicionalna finska žurka), sankanje i putovanja u Rusiju, Švedsku i Laponiju. Mnoga prijateljstva su sklopljena upravo na događanjima ove organizacije, koja radi svkog semestra sve bolje i bolje.

Život u Joensuu kao studenta je veoma zanimljiv i ispunjen. Ima puno različitih kurseva na fakultetu koji su dostupni svima, puno različitih događanja, žurki, koncerata, ispita, prezentacija, vežbi i ostalog, tako da je dobra organizacija vremena potpuno neophodna. Što se tiče rasporeda predavanja, svaki dan je pretežno drugačiji, tako da obično svi koriste male kalendare koji su dostupni besplatno na šalteru studentske unije koji umnogome olakšavaju planiranje vremena. Dešavanja ima sigurno za svačiji ukus. Studentski stanovi su smešteni u različitim delovima grada, neki bilzu centra, neki malo dalje, ali dobri biciklistički putevi i česti autobusi omogućavaju brz prevoz čak i onima koji su najdalje od centra i fakulteta. Uslovi za učenje na univerzitetu su savršeni jer ne samo da su sve zgrade otvorene za sve studente, nego su i čitaonice i mesta za učenje. Prelep je osećaj naći neko novo, do sada neotkriveno mesto gde možete da se udobno smestite u lejzi beg i da čituckate knjigu ili učite za ispit i da pijuckate kafu. Studentski restorani se nalaze u skoro svakoj zgradi u kampusu i u svakoj je cena za studente jednako (po finskom standardu) niska: 2,5 evra po ručku.  Društvo takođe nije teško naći jer su međunarodni studenti veoma druželjubivi, a finski studenti su takođe veoma dobri i iskreni prijatelji.

Sve u svemu, Joensuu je veoma lepo mesto za život iako je dosta geografski izolovano. Mislim da je ta izolacija upravo uzrokovala toliku aktivnost na polju nauke i obrazovanja. Zaista preporučujem Joensuu i celu Finsku onome ko razmišlja da ode na razmenu ili samo da dođe u posetu. Tervetuloa Suomeen!
Ukoliko ste zainteresovani za Finsku pogledajte sledeće linkove.